Online: 0
Antal bloggar
Totalt: 0
Startade idag: 0


Tokyo   //Det här är början på något helt nytt

 
< Bilder 0/0 >

 
Förhoppningen med denna webbserie var att föra världsledande mode lite närmare hem till dig. På nätet finns ju redan allt, men vem gör selekteringen åt dig idag när allt finns tillgängligt? Är verkligen mode så tillgängligt när man inte vet vart man ska börja leta?

Utmaningen med serien var att sammanfatta det i korta, lättuggade webisoder som lämpar sig för webb och mobil. Oavsett vart man än befinner sig, skulle man lätt kunna få ta del av lite mode, utan att köpa ett magasin, utan att surfa igenom hundratals sajter. En plats, ett fönster – vipps har du fått åka med på en resa från Köpenhamn till Tokyo, via Paris.

Så vad är det nya? Ännu har jag inte funnit en liknande rapportering varken på nätet eller TV, som i samma snabba takt skildrar mode på ett lättillgängligt sätt. Få andra har ens haft ambitionen att göra jobbet åt dig, det vill säga, söka upp trenderna och rapportera dem hem till dig. Likt en väderrapport eller ekonomirapport.

Även i detta 30:e avsnitt kollar vi in Tokyos färgstarka gatumode. En kavalkad färger, stilkombinationer, mönster och siluetter. Ingen annan stad har på samma sätt gjort catwalk av stans gator som Tokyo. Just därför valde vi att åka hit, som en av få europeiska TV-team, för att bevaka ett av modevärldens mest unika och begåvade modeunder.


 
 2013-03-01 08:02  0

Tokyo   //Tokyo – kontemporär och traditionell på en och samma gång

 
< Bilder 0/0 >


 

Är det viktigast att vara nytänkande eller återvinnande? I en modebransch som lika ofta ser i backspegeln som man försöka sia om nästa stora hype i kristallkulan, visar sig många designers vara kluvna. Jag undrar, är det viktigt att kunna ens historia?

 

Den japanska huvudstaden Tokyo är ett bra sådant exempel. Ta till exempel Harajuku-tjejerna på gatan. De där dockliknande varelserna som pimpat upp sin outfit från topp till tå. Rosa, svart och vitt verkar vara färgkoderna och detaljerna är lika utstuderade som välmatchade. Retro blandas med nya trendbegrepp och mitt bland alla stilbefruktningar skapar de nya trender. De är verkligen de japanska modegudinnorna. Jag vet flera stora modeföretag som faktiskt åker hit till Tokyo, just för att hämta inspiration från Harajuku-tjejerna och deras färgsprakande mode.

I slutändan kanske det är just genom att titta i backspegeln som man kan skapa något nytt. Att bejaka ett modearv kan vara nyckeln till nyskapande trender.

 

 
 2013-02-27 06:47  0

Tokyo   //Hur är modet i Japan 2013?

 
< Bilder 0/0 >


 

Att anlända i Tokyo är som att komma tillbaka till framtiden. Med andra ord, väldigt motsägelsefullt och otroligt fascinerande. Den japanska modescenen är en smältdegel av stilar och vibbar.

 

Det är min absolut första vistelse till Japan. Redan från första stund insåg jag att det här skulle bli en speciell resa. Som journalist är man alltid lika nyfiken på vad nya städer ska föra med sig för stories. Mitt jobb går ju ändå ut på att klura ut en plats, en bransch eller en modescen.

Här i Tokyo det mesta både nytt och gammal på en och samma gång. Vissa saker är über-moderna, med finesser och teknologi med i leken. Andra har retrostämpel så det står härliga till.

När jag snackade med den japanska designern Jun Okamoto så berättade han för mig om hur själva visningen är viktig för honom, varje gång han ska presentera en ny kollektion. Precis som hemma i Europa är Japan Fashion Week en viktig scen för modeskapare att visa upp sina nya kreationer.

 

 
 2013-02-25 10:45  0

Paris   //Nästa generations designers

 
< Bilder 0/0 >


 

I det här avsnittet får ni följa med oss backstage på Haider Ackermann, den franska designern som alla pratar om just nu. Karl Lagrefeldt har till och med omnämnt Haider som en tilltänkt efterträdare till honom på Chanel.

 

Mötet mellan gammalt och nytt, klassiskt och avant garde är det som gör modescenen i Paris så intressant för tillfället. Få andra städer har lika bra balans.

Just Haider Ackermann är ett bra exempel. Han ansågs länge vara väldigt konstnärlig i sina kollektioner, annorlunda och nytänkande. Visst är alla sådana beskrivningar väldigt positiva närhelst man pratar om mode. Vilken designer vill inte vara nytänkande?

Men det är när dessa banbrytande och gränsöverskridande modeskapare börjar få plats i finrummen som det verkligen blir intressant. För 5 år sedan hade nog ingen kunna tänka sig en (ibland) svårtolkad designer som Haider på modehus som Chanel och Dior. Men idag råder det nya melodier. Faktum är att han också blev tillfrågad att ta över det kreativa ansvaret på Dior efter John Galliano, men tackade nej.

 

Bilder på avant garde-mode från Köpenhamn och Paris:

  1. Freya Dalsjö, debutant på Köpenhamns Modevecka
  2. Freya Dalsjö

      3-5. Haider Ackermanns vår/sommarkollektion 2013

 

 
 2013-02-20 16:20  0

Paris   //Paris – Avant Garde eller klassiskt?

 
< Bilder 0/0 >I ett modemecka som Paris springer man verkligen på både nytt och gammalt, klassiskt och kontemporärt. I det här avsnittet kallar vi det avant garde, ett franskt ord som syftar på något nytänkande.

 
Jag skulle ändå påstå att mycket av det modet vi springer på i handeln, i butiker och på nätet är bekanta gamla snitt, nyfunna, gamla kärlekar och retro-mode som går i olika cykler. Många designers jag träffat under åren har pratat om just vikten av historiska referenser för att också skapa något nytt. Med andra ord måste man blicka bakåt för att blicka framåt.

Paris kommer inte undan sina stora mästare som Yves Saint Laurent, Chanel och Dior men det är helt klart så att det idag finns en våg nya designers. De som är just, avant garde, och vågar vara nytänkande och annorlunda.

 
Här är exempel på några nytänkande avant garade-designers som jag gillar. De är inte de mest extrema, utan lyckas balansera nytänkande snitt med bärbar design.

 
http://www.kaufmanfranco.com

http://www.spondiogo.com/

http://www.annesofiemadsen.com/

 
Bilder:

  1. Spon Diogo, Fall/Winter 2012
  2. Spon Diogo, Fall/Winter 2012
  3. Anne Sofie Madsen, Spring/Summer 2013

 

 
 2013-02-18 09:04  0

Om Devote.se Annonsera på Devote.se Kontakt Devote.se - den svenska bloggscenens mittpunkt